Slånbär för hälsan!

Måndagens promenad med hunden, blev en tur till Farhults strand, fram emot hamnen bredde slånbärsbuskarna ut sig och de var alldeles blåa med bär.

Farhultshamnen ligger öde och tom.

Sjöbodarna med sina bänkar och båtuppläggningsplatsen bakom och bakom dessa finns då slånbärs buskarna som är alldeles knökfulla med de blåa bären. Vi gick rundan med hunden och sedan gick vi till bilen och hämtade plastpåsar sim vi kunde plåcka slånbären i. Vi plockade c:a 10l. slånbär som vi rensade och sedan lade vi dem i frysen. Vad gör man med slånbär? Idag skall jag göra Slånbärssirap som jag skall ge bort i Julklapp.

Recept på Slånbärssirap.
Sats á 3lit. rödvin
Slånbär 3lit. frostnupna.
Farinsocker. c:a 3,2lit.

Hur gör jag?
Slånbären rensas och sköljes, om de inte har varit frost, så lägg dem i frysen över natten, för då framträder smaken bättre.
Bären läggs i 5l. flaska eller ett krus med tätslutande lock, häll på rödvinet och tätslut kärlet eller flaskan. Låt det stå i rumstemperatur i c:a 10dagar, skaka då och då.
Därefter silas bären ifrån och mät upp lagen och häll lagen i en stor kastrull, tillsätt lika delar Farinsocker som vätskan och smält det på svag värme, låt svalna lite innan man häller Slånbärssirapen på flaskor. Sirapen blir bäst efter några månaders lagring. Sirapen håller i åratal.
Passar bra till Pannkakor, glass, fruktkompott och till drinkar.
En lille en till kvällskaffet, håller en frisk.
Lycka till önskar: Kullamannen. Ps Julklappstips Ds.
Recept kommer inom kort på SlånbärsGin och Likör.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0