Min Asia oas.

  Vår oas i trädgården. 
Att gå runt i asiadelen i trädgården känns nästan som att vara i Thailand. fast lite svalare, men går man in i Thaistugan sitter där och tittar ut och sätter på Thaimusik.......... det är njutning.
 Julklappstips...: Ge varandra en OAS i trädgården att njuta i.

Ha de och stressa nu inte, utan njut i den mörka tiden. Mvh gert.

Klippte rosorna.

    Rosenklippning.  
 Jag var ute och klippte rosorna så att vi kanske kan plocka in någon ros till julafton, enligt vår tradition, som min mor började med för många år sedan. Idag har vi 10 grader +, Julrosorna stor i kopp nu så någon sorts ros blir det nog till jul.
  Julrosorna stor i knopp och slår ut till jul.
 Med flera...................med flera. Bilderna är tagna idag.

Ut i trädgården och må bra, mvh gert

Första snön i trädgården.
Snön lyser vit på taken ändast.................

Första snön, jiiipiii.  En vit asiadel i trädgården med snö på Thaistugan och på palmerna känns lite konstigt, men vi är ju i Skåne, så det är vell ok.  Nu gäller det att att få upp matholkarna till fåglarna och talgbollarna, om ni matar fåglarna nu måste ni se till att det finns mat hela tiden annars dör fåglarna.  Så fort maten till fåglana kom på plats, kom de första gästerna, Talgoxen, Gråsparven och  Pilfinken.  Jag tror att rödhaken oxå titta fram där i taxusen. Det är skönt att sitta i värmen och titta ut på fåglarna. Redan innan vi gav mat åt fåglarna så var fasanen på besök och åt av äpplen som ligger på marken. På tal om äpple så blev jag sugen på ugnsbakade äpplen, jag gör iordning ett par till kaffet.
2st äpple som man kärnar ur och gör en fyllning av , havregryn, socker, smör, ferinsocker och lite kanel. rör ihop det till en lagom massa och fyll äpplena, lägg lite i formen och ställ äpplen på massan, sätt in formen i mickron i c:a 4min eller till att äpplena är mjuka, massan görs på måfå efter ens smak. Ha de gott.
    Mvh gert.
Ps. Glömm inte att besöka julmarknaderna på Sofiero. Skånejul på Hässleholmsgården och Tivoli i Köpenhamn.Ds 

Tid att lysa upp trädgården.           Hej i mörkret!!!!
Nu är den mörka tiden här och man tittar ut i trädgården, trist. Vad göra åt detta???? Att sätta upp lite belysning i trädgården är ju inte fel.  Jag vill inte råda er till vad ni skall sätta upp för belysning eller hur mycke belysning som ni skall ha, men om ni sätter upp något så gör det med hjärtat och tänk på att det är för er njutning som man lyser upp  trädgården och inte för grannen. Jag har lite bilder på lite tips.  det finns massor av lampor, slingor, nät och figurer, det är upp till var och en vad som ni tycker är passande för er trädgård. Ni kan använda bygglampan som bara skräpar i förrådet, men som ger ett fantastiskt  ljus och liv i trädgården om man kan rikta den så att skuggerna faller på fasaden eller mot taket och man kan oxå sätta på färgade glas på bygglampa, men då bör det vara lite snö på trädet och taket.
Att klä en gran i trädgården är trevligt att titta på och om man har någon säker plats för en eldkorg, är detta en höjdare. Glöm nu inte fåglarna, äpplen som ligger på marken under träden, låt dem vara därför fåglarna äter upp dem, häng upp talgbollar och matholkar, men se till att det ALLTID finns mat i dem, annars plågar man fåglarna. Ett litet tips, häng matholkarna så att ni kan se dem från era fönster så får man stor glädje och en sak till om det finns mylighet att sätta en lampa vid holken trivs fåglarna ennu bättre.
Lys upp trädgården lite och njut av den.
Mvh gert.
Ps. Ett bra ställe att se och köpa belysningar till trädgården är på Bauhaus, med bra och kunnig personal. ds.

Satsa på en blommande vår i trädgården.

                                   Tulpaner                               


Hej!  
Vårlökar kan man sätta ända tills tjälen kommer. Jag satte tulpaner i februari  i år och blommade lite senare än de andra tulpanerna, man drygar ut blommningen lite och man kan njuta längre av dem. Själv har jag c:a 4.000 tulpaner och i höst har vi planterar c:a 300 till. Det finns ett otroligt stort utbud, så det är bara att köpa på sig av allt det goda. Jag kan låva är att ni inte blir besvikna, utan att njutningen blir total.
Dra nu inte på det utan ut och botanisera i butikerna så ni har något att längta till våren.
Hade, gert.

Frosten har slagit till.Hej trädgårdsfan.

Nu har frosten gjort sig påmind.  Vi är nu i full gång med att täcka över frostkänsliga växter,  såsom bananer, guneran och granris till alla rosor, gräva upp begonierna och ta in dem i förrådet, men vi klipper inte ner så mycket trädgården för nar snön kommer blir det fina former av växterna. Det börjar bli dax att hänga ut mat till fåglarna, MEN om ni gör det så måste ni forsätta hela vintern och räfsa inte upp äpplena utan låt dem vara till fåglarna. Fasanerna har redan kommit till trädgården.
Ha de gott i trädgården och överarbeta inte, bara lite höststädning duger bra.
Mvh gert.

Min trädgård

                  Hej alla trädgårdstokar!

Här är ett litet urval med bilder från min trädgård.
bild 1: Thaihus på 15m2 + sovloft på 12m2.
bild 2:  Ingången till Thaiträdgården, bananen är plaserad vid entrén i Thaiträdgården.
bild 3: En meditationsplats.
bild 4: Vatten rinnande från babun
bild 5: Vattenkruka vid palmerna.
bild 6: En vy i trädgården, med klippta boxbum och rosor framför huset.
bild 7: Flamingon står ibland tupanerna, det finns c:a 4-5 tusen tupaner i trädgården.
bild 8: Rosor hör till en blomsterträdgård.

Denna blogg kommer mästadels handla om trädgården, med tips om skötsel, planteringar.
Ha de gott i trädgården!
Mvh gert
Ps. Man mår bra och man laddar baterierna i trädgården. Ds.