Full fart mot julen!

Full fart mot julen, nu skall staken i fönstert.

och juleljusen sättas i träden.

Och julstämningen står Gunther för, koppla av och låt han underhålla er en stund.

Ni kan gå in på Gunthers länk http://www.gunthernet.com/spindex.htm avslappnande.
Tänk på barnen: Kullamannen.

Bildlikt talat!

Det svenska försvarets gräns mot Danmark i Helsingborgs hamn.
Här släppts ingen djävul in.
Ha de: Kullamannen.

Att angöra en hamn!

Att angöra en hamn, vad är det första man ser och vad får man för intryck av platsen man kommer till?

Helsingborgs hamn, bilden är tagen lite förnärma för att se helheten.

Kärnan som ligger rakt fram, blir en blickpunkt i horisonten som inte går att missa och är ett riktmärke för norra hamnen, där alla båtar till Danmark utgår ifrån.

Mellan småbåtshamnen och färjehamnen ligger Dunskers kulturhus, på den vänstra sidan av norra hamnens inlopp, en modern skapelse, bara synd att inte den övriga bebyggelsen har samma stuk. Jag vet inte om man ville bevara känslan av H-55, alltså 50-talet, istället för att ge Helsingborg ett skutt ut i 2000-talet, men tyvärr får jag känslan av att gå i någon förslummat hamnkvater, tar man en titt på var och ett av fastigheterna, så kan man se eternit klätseln och brädfasaderna, byggstilen är 50-tal fast man har bytt ut materialen.

På hörga sidan sticker ett magasin ut sig vid vattnet, för att vara ett magasin är det ett i ögonfallande en tilldragande byggnad, denna del av hamnen låg lastkajen där allt styckegods kom in så som kaffe-, frukt och styckegods. Bakom denna byggnad låg Helsingborgs Varv, med sin docka och bigga kranar, allt är rivet och ombyggt till hamnar för passagerarebåtar och gästhamn för kryssningsbåtar, som gästar hamnen lite då och då, just nu ligger Quest där under vintern för att segla till Grönland efter vintern. Tillbaks till Magasinbyggnaden, det är mer än jag som gillar denna byggnad, för den revs inte med de andra, utan fick stå kvar och det glädjer mig mycket för jag har i början på 70-talet stått och spikat ihop glidgjutformarna till taket, ett riktigt mansgöra och man fick riktiga Carl-Alfredsarmar på köpet, men kul att jag har format en del av det första man möter när man kommer sjövägen till Helsingborg. 
Åk med båtarna i Helsingborg och glöm inte att titta lite till höger när ni kommer in i hamnen.
Mbh: Kullamannen.

Ms. Quest i Hbgs hamn!

Ms. Quest, Nassau. Det här fartyget låg i Helsingborgs hamn. Fartyget var lite konstigt byggt, så min nyfikenhet gjorde mig lite intresserad, vad detta kunde vara, för jag fick en känsla av att det skulle vara någon slags isbrytare eller något liknande.



På internet fick jag lite fakta om fartyget som är byggt i Danmark 1992 som ett Expeditionsfartyg och trafikerade Grönland. Har bytt ägare ett par gånger och är nu ett Kryssningsfartyg som besöker Skottland, Norge, Spetsbergen och Grönland. Fartyget är i Hbgs hamn för övervintring och skall ses över i Danmark på något varv. Vill ni veta mer om M/S Quest, kan ni gå in på http://www.gronlandsresor.se/fartyg/quest/ms-quest.html Där finns mer info.
Det vore kul om någon varit med på fartyget, då kan ni maila lite bilder och berätta lite om upplevelsen.
Ha det bäst, hälsar Kullamannen.

Veckans dörr!

Äntligen har jag en dörr att förmedla, ett tag sen sist, men bättre sent än aldrig.

Dörren sitter på en Herrgårdsbyggnad i Helsingborgs komun, men var? Jag skulle tänka mig att den uppfördes i början av 1900-talet, mycket talar för det, för friser och ornamenten över dörren och fönstern på hela byggnaden.
Hdb: Kullamannen.

Fredagsmys!

Fredagsmys?

Ha en trevlig fredag, hälsar Kullamannen.

Slånbär för hälsan!

Måndagens promenad med hunden, blev en tur till Farhults strand, fram emot hamnen bredde slånbärsbuskarna ut sig och de var alldeles blåa med bär.

Farhultshamnen ligger öde och tom.

Sjöbodarna med sina bänkar och båtuppläggningsplatsen bakom och bakom dessa finns då slånbärs buskarna som är alldeles knökfulla med de blåa bären. Vi gick rundan med hunden och sedan gick vi till bilen och hämtade plastpåsar sim vi kunde plåcka slånbären i. Vi plockade c:a 10l. slånbär som vi rensade och sedan lade vi dem i frysen. Vad gör man med slånbär? Idag skall jag göra Slånbärssirap som jag skall ge bort i Julklapp.

Recept på Slånbärssirap.
Sats á 3lit. rödvin
Slånbär 3lit. frostnupna.
Farinsocker. c:a 3,2lit.

Hur gör jag?
Slånbären rensas och sköljes, om de inte har varit frost, så lägg dem i frysen över natten, för då framträder smaken bättre.
Bären läggs i 5l. flaska eller ett krus med tätslutande lock, häll på rödvinet och tätslut kärlet eller flaskan. Låt det stå i rumstemperatur i c:a 10dagar, skaka då och då.
Därefter silas bären ifrån och mät upp lagen och häll lagen i en stor kastrull, tillsätt lika delar Farinsocker som vätskan och smält det på svag värme, låt svalna lite innan man häller Slånbärssirapen på flaskor. Sirapen blir bäst efter några månaders lagring. Sirapen håller i åratal.
Passar bra till Pannkakor, glass, fruktkompott och till drinkar.
En lille en till kvällskaffet, håller en frisk.
Lycka till önskar: Kullamannen. Ps Julklappstips Ds.
Recept kommer inom kort på SlånbärsGin och Likör.


Mitt Skåne!

Ja, så var det 9grader varmt igen och full sol. Hundpromenad längs Skäldervikens strand.

Kohagarna är nu öde och höstdimman sveper fram över kohagen.

Skälderviksvattnet är kristallklart och rent, temperaturen ligger på 9+gr. samma som i luften, så det ser inbjudande ut, jag fick en idé om en gammal släp jag har, jag skulle kunna bygga en mobil Bastu på den och då kan man köra till en strand eller en insjö och bada bastu och i hoppa sjön.

Även en sånhär fin dag har ett  slut och solen försvinner i horisonten.
Ha en fortsatt fin helg: hälsar Kullamannen.

Banan & Bambu i mild currysås!

Nu är hösten här och det är tid att vintertäcka bananplantorna i trädgården och då vill man inte bara slänga det man skär av, utan utnyttja bananstammarna till något.

Man skär ner dem till c:a 50-70cm från marken och då får man kraftiga bitar av stammen, som är en underbar ingrediens för matlagning.

När man nu har skärt ner bananen, så går man till Bambun och gräver upp lite Bambuskott till matlagningen och då har man klarat av att Bambun inte breder ut sig förmycket och sedan bär det av till Örtaträdgården och tar lite Örter till matlagningen. Lök och vitlök finns ju i Höganäskrusen och när detta är avklarat är det bara att gå in i köket och laga till en rätt på ingredienserna från trädgården. Vi skall göra en Banan & Bambu i mild currisås.

Detta blev resultatet och är fruktansvert gott. Här är receptet: OBS allt i recptet är c:a mått och man kan lägga till och ta bort, efter egen smak.
BANAN &BAMBU.                              2-3 kycklingfilé
250 gram bambu                           1-3st röd chilli, hackad
30-40cm bananstamm                  3 strimlor citronskal + saft
1st mjölig potatis                            4 kaffirlimeblad
125gram gröna bönor                  2tsk rivet palmsocker
2msk olja                                       1tsk salt
1st storr lök                                   4tsk fisksås
3st villöksklyftor, pressad            4dl kokosmjölk
100 gramskalad o hackad tomat  2,5dl kycklingbuljong

1) Rensa och skär bananstammen o bambun o potatisen i 2cm bitar, bönorna skärs  längs på mitten.
2) Hetta upp oljan i en vockpanna o stek på den strimlade löken o vitlöken tills de är mjuka o lätt gula.
3) tillsätt tomat, chillin, limeblad, palmsocker, salt, fisksås, kokosmjölken och buljongen samt citronsaften, koka upp i 5min tills smaken framträder.
4) Lägg i kycklingfilén, tunt strimlad, potatisen och bambun i såsen o koka i 8min, lägg i bönor o bananen, koka i 6min, smaka av och servera med kokt ris och örter.
Passande dryck är öl (Singha) eller vatten (Ramlösa). 

Smaklig måltid, hälsar gert-åke.
Har ni inte Banan o Bambu i trädgården eller balkongen så går det bra att inhandla ingredienserna i en Asia- affär.

Hösten har kommit till Skåne!

Äntligen fick vi oxå höst i Skåne!

Mellan centrum i Helsingborg och Sofiero, breder Pålsjöskog ut sig, en blandskog av mestedels Bok och Ek samt andra lövträd, det finns lite Gran oxå.

Dessa tjocka, gamla Ekstammar  blandat med Bokträden bildar en magik i skogen, en riktig gammelskånsk skog.

Helsingborgarna älskar sin skog, att promenera i och här finns då upplysta motionsspår, vissa kvällar har Polisen sin fysträning där, så att det blir lite säkrare att springa på kvällen. Landborgen sträcker sig längs skogen, så det är ju inte fel att taga picknikkorgen med sig till fina utsiktsställen ut över Öresund och Danmark.

Många av stigarna har asfaltsbeläggning så att handikappade i rullstol och barnvagnar är inget hinder för att ge sig ut på skogspromenad, cykla går oxå bra.

Pålsjö gammelskog med sin Paviljong, det är ju som i gammla tider, då kunde man äta sillatallrik på Midsommar och då var där alltid en man som spela dragspel, för det mesta var han så Full att han låg på rygg och spela, för alla bjöd sprit på han, men spela kunde han.
Nu kommer jag till ett stort MINUS i Pålsjöskog. JAG kan inte förstå vad de här två röda stugorna har här att göra i denna gammla skog, den som har get tillstånd att bygga dessa Smålänska stugor borde betala en flyttning av dessa fula stugor och bekosta uppbyggnad av två Paviljonger istället. Stugerna hör inte hemma här eller byt ut fasadklädseln till obehandlad Lärk eller Ek brädor och ge byggnaderna VASSTAK istället. Man undrar om det finns någon bygg och miljönämnder i Helsingborg.

Ut och njut av gammelskogen, där ett träd ramlar så ligger det kvar om inte det ligger över väg och stigar, på så sätt bildas gammelskog och det måste vi vara rädda om och bevara.
Ha de, Kullamannen.

Månadens bild Oktober!


Oktoberbilden är från vandringen på Kullaberg, en höstdag, men det ser mer ut som en sensommardag.
Mbh: Kullamannen.