Halloween!


Ha en blodig och mörk HALLOWEEN önskar Kullamannen.

Bild av idag, Nattbild!

Nattbild av i dag, Regn.

Nattbilderna är tagna i kväll på "Lilla Sofiero" och insatta på natten, därför nattbilder.
Ha en bra natt, Kullamannen.

Dagens ros.

Dagens ros går till Joakim Pettersson, som vi önskar all lycka.

MVH, Kullamannen.

ABF sade upp trotjänare - och tog in praktikant!


Upprörande artikel hämtad från HD idag. http://hd.se/ 


ABF sade upp trotjänare – och tog in praktikanter

Joakim Pettersson sades upp från ABF i Helsingborg. Samtidigt hade organisationen tagit in en praktikant och en arbetslös med aktivitetsstöd. Det är inte juridiskt fel, men väl moraliskt, tycker Handelsfacket.


Helsingborg. Joakim Pettersson har fem månader kvar på den betalda uppsägningstiden.

Han får tiden att gå med sysslorna hemma, han bakar, städar och sköter om sin stora trädgård.

— Och så är jag mycket ute med hunden i skogen. Men så småningom ska jag börja söka jobb igen, säger han.

Känslorna finns kvar, även om han sakta mår bättre.

— Jag är förbannad och ledsen över hur jag blev behandlad, säger han.

I slutet av juni i år begärde folkrörelsens studieorganisation ABF:s chef, Eva Aldegren, förhandlingar med Handelsanställdas förbund.

Det gällde en uppsägning på grund av arbetsbrist.

ABF:s kafé lades ner och Joakim Pettersson, som skötte det, fick sluta på ABF efter 22 år.

— Vi har haft en förhandling med Handels och den slutade i fullständig enighet, säger Eva Aldegren.

Och mycket mer vill hon inte säga till HD.

Men samtidigt använder ABF gratis arbetskraft.

Det fanns redan sedan tidigare en praktikant som kommit via kommunen. Och bara en dryg vecka innan ABF varslade Joakim Pettersson om uppsägningen tog man in en arbetslös via ett tvåårigt avtal med Arbetsförmedlingen. I stället för lön får den arbetslöse aktivitetsstöd, ett statligt lönebidrag.

— Hade vi vetat detta så hade vi givetvis inte godkänt uppsägningen, säger Handels ombudsman Lars Thörnblom och fortsätter:

— Då hade vi ifrågasatt vad praktikanten och den lönebidragsanställda gjorde. Troligen hade vi gått vidare till central förhandling på högsta ort.

Arbetsförmedlingens regler säger att företag inte får ta emot praktikanter under minst nio månader efter en uppsägning. Men de säger inget om ett läge där uppsägningen kommer efter praktikanten.

ABF har därmed inte gjort något juridiskt fel. Men Lars Thörnblom fördömer ändå agerandet.

— Det hela ligger på ett moraliskt plan, säger Lars Törnblom.

Varför kände inte facket till att det fanns en praktikant och en med aktivitetsstöd?

Eva Aldegren säger till HD att facket visste, att det kom fram under förhandlingen om Joakim Pettersson.

Det förnekar Lars Thörnblom.

— Jag visste ingenting. ABF sa inget om det under förhandlingen om uppsägning, säger han.

Det var först senare på sommaren, i samband med att man träffades för att gå igenom formalia kring uppsägningen, som sanningen kom fram, enligt facket.

Men då var uppsägningen redan färdigförhandlad.

Inte heller Arbetsförmedlingen informerade facket. Normalt ska handläggarna där rådgöra med Handels innan någon placeras ut på deras område.

— Men vi fick inga besked alls från dem, säger Lars Thörnblom.

Praktikanten och mannen med aktivitetsstöd arbetar enligt vad HD erfar i principfullt ut som vaktmästare och fastighetsskötare, ibland ensamma och utan handledning.

Joakim Pettersson var tidigare kontorsvaktmästare. De uppgifter han gjorde då är borta och han har ingen utbildning i modern fastighetsskötsel. Det var skälet till att han fick gå, trots att han inte var sist anställd.

Men i början av september fick vaktmästeriet ta över en rad städuppgifter. Det kände facket inte heller till.

— Sådana uppgifter hade Joakim definitivt klarat av, säger Lars Törnblom.

Joakim Pettersson berättar att arbetsbristen tolkades bokstavligt av ABF. Han hade sex månaders arbetsbefriad uppsägning och fick inga som helst uppgifter att utföra. Inte ens när det behövdes en extra hand.

— De andra fick besked om att de inte fick ge mig några arbetsuppgifter. Jag upplevde att cheferna frös ut mig. Jag bara satt där i en eller två veckor. Jag försökte att inte bry mig, men det var hemskt, säger han.

— Det var väldigt fel och inte acceptabelt att Joakim hade det så. Jag såg till att han fick vara hemma under uppsägningstiden. Samtidigt förlängde vi uppsägningstiden, säger Lars Thörnblom.

I morgon: Hård facklig kritik mot arbetsgivare och Arbetsförmedlingen

Winnie Gravlund winnie.gravlund@hd.se042-489 92 21

Kommentera artikeln på http://hd.se/ och läs vad folket tycker, för jag tycker att detta är typiskt för det kooperativa som skall gå i spetsen.
Upprörande att göra så. Kullamannen.


RYDs marknad!

Så var det tid med RYDs marknad, i Höganäs igen, sista lördagen i oktober, som traditionen säger.
När marknaden kom till för en massa år sedan, så var det när drängar och pigor skulle byta tjänsgöring och kanske flytta till en annan gård och tjäna där, då åkte man till marknaden för att handla kläder, skor och en del annat, såsom mjölkspann, korgar, seldon, mjölkpall och tyg till nya dräng och pigekammaren, mattor, gardinor och kanske en gipsprydnassak eller en hökonsttavla, ny agedyna och en pläd.

Jag tror att marnaden alltid varit här, runt Gruvtorget, byggnaderna här har en speciell rödaktig färg och det har en viss betydelse, de tillhörde Höganäs AB, husen till vänster, var tjänstebostäder, man kallade dem för ingentiörsbostäderna och till höger låg Kullens sparbank.

Det finns rester kvar från en svunnen tid, det är inte den folkfest som det var förr.
 peka på bilden.
Marknaden är ju en gammal tradition, men jag tror att om marknaden skall ha en framtid måste den förändras, om den skall backa eller gå framåt vet jag inte. För en 50år sedan fanns det varitetält, cirkus, Williams Arne, med sin tunna där han körde motorcykel i, spådamer och svärdslukare samt lättklädda donner.

Rydsmarknad hade ingen puls i år och jag har nog inte upplevt att det har varit så lite folk och det var betydligt mindre med stånd och knallar på marknaden. Men tradition är tradition så vem vet.
Vi kanske syns där till näst år igen, Ha de, Kullamannen.
 

Höst på söderåsen!

Idag skulle vi till Söderåsen för att fota hösten, en vecka försent enligt andra år, men vi kom till ett Skäralid som inte kunde bjuda upp till höst utan förefall vara eftersommar, men vi fick en bra söndagsvandring i Skäralidsravinen och kaffe med pannekagor satt lika bra som vanligt, här kommer några bilder från dagen.


Det blev en naturvandring på drykt 3tim. med kaffepaus. Jag kan inte minnas att det varit så mycket folk på Skäralid som idag, men så var det 8gr och soligt, en ovanlig höstdag och det gäller at taga vara på den.
En hösthälsning från en del av mitt Skåne, Kullamannen.

Grymt svampigt!

Det finns mycket svamp kvar i markerna, skogen och hagarna.
Passa på nu och åk ut i det fina höstvädret, som idag med 8plusgader om ni skall ut på svampplockning så glöm inte en bra svampbok.
Mvh. Kullamannen.

Michael Jackson tema i idol!

Michael Jackson tema i idol. Jag tittade på det och väldens barn. I idol förstår man hur stor Jackson var, det var någon som kanske nådde Michael till anklarna och några blev ju bara smuts på skorna. Jag kommer att se filmen. Jag har träffat Michael Jackson vid två tillfällen och jag var på hans konsert i Köpenhamn, denna konsert var något som satte djupa spår i en för alltid.

Michael Jackson's This Is It in HD

Trailer Park | MySpace Videos
Michael Jackson offisiella hemsida kan ni gå in på http://www.michaeljackson.com/se/home för mer info.
Mbh. Kullamannen.

Världens barn!


Tid att öppna börsen.
Skänk till världens barn. Kullamannen.

Himmelstorpsgården, Kullaberg.

Idag bar det iväg till Kullaberg med hunden, vi körde upp till Himmelstorpsgårdens nedre parkering.

Från parkeringen gick vi backen upp, förbi grill och hajkplatsen, som jag fick iordningsställt under min scouttid, för att vi skulle kunna ha hajkteknikkurser för nybörjare. Därefter följde vi skogsvägen fram till Himmelstorpsgården.

 Det är idag den 15 oktober, kan man knappast tro enligt bilderna och den klaraste himmel med sol och 8grader varmt, behagligt att ta en vandring på Kullaberg. Tittar man precis efter solstrimman så kan man se en stig och den leder upp till en av domarringarna, men dit skall vi inte gå idag.

Här ligger då Himmelstorpsgården med anor från mitten av 1600-talet som Kraperups gods äger, men arrenderas ut ända sedan 1650.

1953 fick Kullens Hembygdsförening arrendera gården och det står på en tavla över Åboar och arrendatorer "Till Kullens Hembygdsförening den 13 aug. 1978.
Den 6 December har Kullens Hembygdsförening Julkaffe och försäljning mellan 10-16, ett bra tillfälle att se gården från insidan.

Peka på bilderna.

Runt om i Himmelstorp finns då beteshagar som dessa tjurar strosar runt i och man ser att tjurarna trivs.

Vandringslederna är bra skyltade och det finns färger makerade på träden längs stigarna, denna stigvisare finns då rakt bakom Himmelstorpsgården och här finns då oxå ett gult N, son leder till  Naturkonstverket "NIMIS", det är bara att följa makeringarna så finner man det, MEN det är inte så verst lättillgängligt, utan det är brant ner till Nimis och fodrar grova skor för att inte halka, men med all möda, svett och tårar så er det vert att besöka Nimis. Idag var det folkvandring från vårt grannland Danmark. DANSKDJÄVLAAAAR som Ernst Hugo sa och idag känns det nästan rätt med tanke på fotboll. Danskarna är välkommna.
 
Nedaför Himmelstorpsgårdens parkering ligger 2st Domarringar, begravningsplatser.

Domarring i Himmelstorp, Kullaberg, Höganäs kommun.

 

När Carl von Linné på sin skånska resa 1749 besökte Kullen beskrev han domarringen här som ”Domhög var på Himmelstorpa berg ibland Kullaberg vilken består av en hop stenar, ställde i ring och en mitt uti”.

Domarringen som är 16 meter i diameter består idag av nio klumpstenar. De vilar på mindre stenar – underliggare - vilka delvis är synliga.

Domarringar är bara en av många olika gravtyper under järnåldern. De består vanligen av sju eller nio stenar och brukar innehålla en brandgrav. Den döde har således kremerats och askan har därefter grävts ner innanför stenkretsen. Gravgåvor för ett fortsatt liv eller för resan till ett dödsrike finns ofta med i graven. Vilka ceremonier som förekom vid gravläggningen vet vi inte.

Beteckningen ”domarring” kommer av att man förr i tiden förknippade dem med rättsskipning – man trodde att domarringarna hade fungerat som tingsställen.
OBS! denna text är hämtad från www.lansstyrelsen.se där kan ni få mer info.

Detta var en del av mitt Skåneland.
Ha de: Kullamannen.


En tur med hunden!

Kullabygden bjuder på natursköna platser att gå en tur med hunden, denhär gången blev det en tur mellan Svanshall och Bökebäck, längs Skäldervikens vatten, berget år i dagern hela vägen ända upp till Kullens fyr, detta är en förlägning av Kullaberg fram till Svanshall med synligt berg.

Vid parkeringen är hagar med hästar och därifrån går då en stig fram till ett gammalt stenbrott, där man bröt stenen är det en mindre vattensamling bevarad.

Nu när träden fått sin höstskrud och detta speglar sig i vattnet, så blir det dubbet upp.

Hunden gilla att klättra på klippsluttningen, han vänta på att jag skall ta bilden så han kan gå vidare.

Spåren ligger fortfarande kvar och stensläden syns i vattenbrynet, men stenkossbyggnaden är riven för en del år sedan.

Jag letade i mina gamla foton och då hittade jag ett foto från stenkrossen innan den revs, så jag fota av det för att ni skulle få del av bilden på bloggen, jag tyckte att det var lite kul med bilden.

Området är naturskyddat och därför är det stegövergångar till alla inhägnade täpper.

Utsikten är bedövande ut över Skälderviken.

Mycket svamp finns i området, så en liten svampkorg med dessa läckerheter är ju inte alls fel. Nu säger ni att denna svamp går inte att äta, men där har ni fel, för man kan äta den svampen en gång, efter det äter man inte något mer, för då är man död. Flugsvamp är en av de giftigaste svampar vi har i vårt land, så ät inte av denna svamp.

Nu är det tid att rädda jullikören, Slånbärslikör, Något som höjer Mandelmusslorna till skyarna, det börjar redan vattnas i munnen. Om ni plockar slånbär innan det fryst måste man lägga bären i frysen ett par dagar.

Hunden tittar oxå på utsikten, nja, han vill nog att vi promenerar åter hem.

Njutningen är lika stor på väg hem. Skåne har fantastika platser och detta är en av dem.
Ha en njutbar höst, ut och upplev dem. Kullamannen.
 

Försommar i Skånska Thailand!

Försommar i Skånska Thailand, Maskrosor, Klöver, Vallmo och Kammomill blommar för fullt.


Försommarkänsla i oktober är helt makalöst, denna helgen har jag alltid varit i ravinen vid Skäralid och fotat höstfärgerna i naturen, men ifjol blev det en märkbar förändring, det fanns ingen höst i dalen den gången, den kom inte förän veckan därpå. Vi har inte haft någon frost ännu, så vi får vänta till dess, det kan ju oxå vara så att vi får vinter med en gång, fast det tvivlar jag på. Jag letade efter höst i trädgården och jag fick fejka lite för att få ihop en bildtriss.
Njut av försommaren så länge som det bara går: Kullamannen.

Hästens himmelrike!

Vi brukar gå med hunden mellan Svanshall och Bökebäck ett naturreservat, där Liné har botaniserat, vid parkeringen finns då täppor som Kullenbergs riskola håller till. Detta måste vare en av de bästa och finaste ställen för en häst att få vara i och hästarna ser ut att må alldeles föträffligt, bilderna är tagna igår, en höstdag liknade en vårdag.
Det måste vara en fin upplevelse att få rida i denna natursköna plats.

Mina barn gick på denhär ridskolan och de trivdes när de red här på Bökebäck på sommaren, vintertid red man i Jonstorp, där stallarna låg.

Innan ridlektionen börjar skall det rycktas och kassa hovarna samt borstas.

Vi fick inte vara med på detta passet, så de stod och såg på i en annan täppa.

Här trivs hästarna i de fina täpporna.

Att gå här och beta friskt gräs i oktober med 15graders värme och sol, vad kan en häst mer begära.

En stor Björk är bra att gnida sig mot när man har kliii i rumpan.

Såhär borde alla ridskolor ha det med naturhagar och friskt gräs.
Ha det bäst. Kullamannen.

Dagens designupptäckt!

Idag var det meningen att jag skulle fota hösten i trädgården, men istället gjorde jag en designupptäckt. Jag har alltid frågat mig hur man gör och var man får inspiration ifrån, nu har jag kanske ett svar, av många. Min hobby som fotograf har jag sett många skapelser som jag tror är hämtade från naturen och nu i dessa rymdtider skall jag visa på ett exempel. Solglasögon från 70-80-talets rumdskepps Pilotglasögon, kan vara hämtade från naturen. Ni får här bilder som ni själv får bedömma.

WINGS by Bausch & Lomb..., maker of Ray-Ban sunglasses från 70-80-talet.

Specialdesignat glasögons etui.

Denna förpackning och solbrillor skulle ju funka även idag, det fanns åtta olika glasuppsättningar och med guldbågar eller i svart.

Såhär ser hela kittet ut, jag hade  Wings Rose och Wings Green, dessa hade guldbågar, och Wings Mirror med svart båge. Mina Wings Rose var det någon som stal från mig på Väla köpcentrum. Är det någon som har ett par råsa hemma, skulle jag vara intresserad av att köpa ett par. 
VAR HAR MAN HÄMTAT DESIGNEN IFRÅN, TILL WINGS SOLBRILLER?
Det är här jag påstår att designen kommer från NATUREN, kolla själv på bilderna:Vad tycker ni? Jag tycker att det är helt klart dessa blomsterflugor som stått modell för WINGS solglasögon, Om det finns någon annan förklaring så skriv en rad om detta, Tack, Kullamannen.
PS. Bilderna är inte manipulerade, utan äkta. DS.

Helgtips!

Ni som vill ha en Halloweenupplevelse bör bege er till Tivoli, Köpenhamn mellan den 9-18 oktober 

Här är ett litet smakprov i bilder från i fjol.
 Peka på bilderna, så blir de större.

Ha en god helg i Köpenhamn så kanske vi syns där. Kullamannen.

Veckans dörr!

Förra dörren kommer från en liten fiskeby i Kullabygden, Lerhamn söder om Kullaberg och norr om Nyhamnsläge. Lerhamn är en liten fiskeby med en gammal Skånsk bebyggelse med smala gränder och en mindre hamn, fisket är borta för många år sedan, byn har ett sådant läge att jag är förvånad att inte denna by är övertagen av innefolket, kanske är läget sådant att ingen kör ner här. Granne till byn är Kraperupsslott, byn är vert ett besök nästa gång ni kommer till Kullabygden.

Om ni nu tyckte att förra dörren var svår så är denna dörr nog etter värre, så här skall ni få en extra bild för att lätta upp det lite. Var finns dörren?

Ledtråd, Här finns oxå en hamn mot Skälderviksbukten.
Ha det bäst, Kullamannen.

En resa i den Skånska Thailandsträdgården!

En resa i den Skånska Thailandsträdgården när man längtar bort.


Ha en god tur i trädgården hälsar Kullamannen.


Full fart mot helgen!


Arbetsveckan är slut och det är tid att göra sig iòrdning inför helgen.
Ha en bra helg, hälsar Kullamannen


Månadens bild September!


Månadens bild från Köpenhamn "by night". Vi besökte Danmark några ggr under September.
Mbh. kullamannen.