Mitt Skåne fryser!

Frosten känns i kropp och själ, det knastrar under skorna när man går i snön och det glittrar i frostkristallerna när solen går upp och då glömmer man bort kylan, allt är som att gå live i ett julkort med glitter och rimfrostdimma.

Solen gick upp och färgade himmeln orange när den steg upp i horisonten och sedan blev den alldeles vit.

Det är kallt och glasen i fönsterna på det lustiga huset, har iskristallerna tagit över.

Vist kan vintern i Skåne oxå bjuda upp till dans om spågubbarna har rätt skall det vell bli en riktig påspädning av snö imorgon och man får hålla i hatten, för det skulle blåsa upp ordentligt och med snö och blåst i Skåne.
 Boka tid, NU.

Skånsk vinter när den är på topp!

Vintern håller Skåne i ett fast grepp, men idag var det SOL, 4grader kallt och ingen blåst, en vinterdag som man inte ville missa utan vi körde till V-sjön och promenera ut på sjön och där var full aktivitet, många som pimpelfiska och det såg ut som firrarna var på bettet idag.

V-sjöns parkering, vid badet, var det fullt med bilar och man såg mycket folk på sjön.

Hundarna tyckte det var kul att dra iväg ut  på sjön med husse och matte i släp på sina skidor.

Vassen svajade i den svaga sjöbrisen.

Många kom traskande över isen med sina isborrar över axeln och påsar med fisk som de pilkat upp.

Kaveldun och vass blev en fin kontrast till den snö som låg över sjön.

Vår Hund gillade läget men blev lite fundersam när han slirade på isen när han skulle svänga och det bara kasa under tassarna.

Här är ett pilkehål, så vi kunde konstatera att isen var c:a 30cm tjock.

Hundarna drog även barnen på sina rutschmattor, och fort gick det.

En riktigt fin vinterdag har oxå ett slut.
Njut av vintern idag, för imorgon kan det vara försent, hälsar Kullamannen. En del av Skåne.
 Beställ Paviljongen nu, så kan Ni njuta av den till våren.

Bild av idag!

Mellan snöflingorna ville solen lysa igenom, men den orkade inte.

Ha det bäst. Kullamannen, en del av Skåne.

Tupanens dag!

Påminnelse!!!
Glöm inte att köpa tulpanor till någon ni tycker om.

En Tulpanhälsning, Kullamannen, en del av Skåne.

Köp en Tulpan,

Annars får du en snyting. Våren är på gång, för imorgon är det TULPANENS DAG, så passa på att ge bort en Tulpan till någon som du tycker om.

Ha det bäst, hälsar Kullamannen, en del av Skåne.

Mitt Skåne fryser!

Bbbrrroooo va mitt Skåne är kallt, vi har nästan -10grader kallt och en klarblå sky, snön knastrar och glittrar när man stapplar ut ur stuevärmen för att hämta ved.

Thaihusuteplatsen inbjuder inte till någon njutning idag.

Hade det varit VAL idag hade det soffliggarpartiet. Man myser på på soffan och känner värmen från spisen och hör hur det sprakar när det brinner i järnspisen, en nackdel är att man for gå upp och lägga på ved hela tiden, under tiden läser Ernst-Hugo  små berättelser från en djudbok jag köpt, så man njuter i fulla drag.

Det finns fler som kan konsten att njuta i stuevärmen.
Ha det fint i vintern, hälsar Kullamannen, en del av Skåne.
Ps. Glöm inte att mata fåglarna, hela tiden och inte bara engångs.
 peka på bilden.

Vinter i Skåne !

Idag har vi vinter igen, någon centimeter pudersnö och 1-grad, då passade jag på att ge mig ut med kameran och det blev en tur till Vegeholmsslott.

Vi parkerade bilen vid kalhygget, fast det är nyplanterat med Lärkträd och det är ju bra för miljön att det inte förblir ett kalhygge, jag tycker att Godset gör bra ifrån sig när det gäller skogen.

Vägen i mot slottet har en Ek och Lind allé, med Skånes äldsta Ekar och intill vägen är bland de äldsta Bokarna. Eken som syns på bilden är c:a 5m i omkrets.

Denna Eken är oxå ett av de äldsta i Skåne, men vatten brist har de inte för de är planterade i kanten på Vegeån.

Att krocka med denna Ek skulle nog inte vara bra för bil eller förare. Eken där tror jag är den äldsta på Vegeholm p.g.a. att den har den största omkretsen eller oxå är den samtida med de föregående Ekarna.

Det har börjat hända något med de gamla Ekarna, som denna som bara har ett tunt skal kvar och är ruttnat av i mitten. I Ek och Bokskogen runt Slottet har det gått hårt åt de gamla träden, många har lagt sig och det ser ut som om de har ruttnat av nertill och vad beror det på?

Längs vägen mot Slottet finns då, som jag tror, Jägmästarebostad, Skogsmästarbostad och Arbetarbostäder. Jag vet inte om Slottet äger dessa hus fortfarande eller om de är friköpta.

Huset här tror jag att dessa var Arbetarbostäder det finns nog 3-4st kvar. På min tid som Scout i Väsby scoutkår fick vi ett erbjudande av von Geijer, om att överta ett av dessa hus, jag var för detta, men vi var tvugna att tacka nej till erbjudandet p.g.a. att vi höll på att bygga ny Scoutgård i Väsby, men vi hade mycket aktiviteter i skogarna vid havet, där som ett stort Scoutläger ägde rum på 50-talet.

Ni lade märke till dessa fönsterluckor, detta är något som är ett signum för Vegeholms slott, som finns på alla Godsets byggnader, kommer tillbaks om detta vid ett senare inlägg.

Vegeholmsslott mot trädgårdssidan, med sin långa pergula och sin fina paviljong.

Infarten till Slottet, Slottet har ingen vallgrav men ändå, för den har Vegeån som ringlar sig runt Slottet.

Titta på Slottets fönster på nedre våningen så har de fönsterlucker lika övriga byggnader. Slottet byggdes på Dansktiden på 1700-talet. Kommer med ett inlägg senare om Slottet.
På Vegeholms slotts marker finns det ridleder, gångstigar och fina cykelstråk i en riktig fin Skånk natur som godset är vänliga nog att upplåta till oss som är rädda om naturen .
Ut och njut i dag för imorgon kan det vara försent, hälsar Kullamannen, en del av Skåne.

Mönster & former!

De vita formerna och mönsterna som bildas i snön.

Det var en gång med trampstenar.

Det var en damm med trampstenar, på tal om de, har ni läst om han som gick på vatten, där kan ju ha legat trampstenar eller har vattnet varit fruset och då kan man gå på vatten, Fniss....

De gamla Höganäs trotoarstenarna bildar fina mönster av snön.

Möster i snön.
Ha det bäst, hälsar Kullamannen, en del av Skåne.