Himmelstorpsgården, Kullaberg.

Idag bar det iväg till Kullaberg med hunden, vi körde upp till Himmelstorpsgårdens nedre parkering.

Från parkeringen gick vi backen upp, förbi grill och hajkplatsen, som jag fick iordningsställt under min scouttid, för att vi skulle kunna ha hajkteknikkurser för nybörjare. Därefter följde vi skogsvägen fram till Himmelstorpsgården.

 Det är idag den 15 oktober, kan man knappast tro enligt bilderna och den klaraste himmel med sol och 8grader varmt, behagligt att ta en vandring på Kullaberg. Tittar man precis efter solstrimman så kan man se en stig och den leder upp till en av domarringarna, men dit skall vi inte gå idag.

Här ligger då Himmelstorpsgården med anor från mitten av 1600-talet som Kraperups gods äger, men arrenderas ut ända sedan 1650.

1953 fick Kullens Hembygdsförening arrendera gården och det står på en tavla över Åboar och arrendatorer "Till Kullens Hembygdsförening den 13 aug. 1978.
Den 6 December har Kullens Hembygdsförening Julkaffe och försäljning mellan 10-16, ett bra tillfälle att se gården från insidan.

Peka på bilderna.

Runt om i Himmelstorp finns då beteshagar som dessa tjurar strosar runt i och man ser att tjurarna trivs.

Vandringslederna är bra skyltade och det finns färger makerade på träden längs stigarna, denna stigvisare finns då rakt bakom Himmelstorpsgården och här finns då oxå ett gult N, son leder till  Naturkonstverket "NIMIS", det är bara att följa makeringarna så finner man det, MEN det är inte så verst lättillgängligt, utan det är brant ner till Nimis och fodrar grova skor för att inte halka, men med all möda, svett och tårar så er det vert att besöka Nimis. Idag var det folkvandring från vårt grannland Danmark. DANSKDJÄVLAAAAR som Ernst Hugo sa och idag känns det nästan rätt med tanke på fotboll. Danskarna är välkommna.
 
Nedaför Himmelstorpsgårdens parkering ligger 2st Domarringar, begravningsplatser.

Domarring i Himmelstorp, Kullaberg, Höganäs kommun.

 

När Carl von Linné på sin skånska resa 1749 besökte Kullen beskrev han domarringen här som ”Domhög var på Himmelstorpa berg ibland Kullaberg vilken består av en hop stenar, ställde i ring och en mitt uti”.

Domarringen som är 16 meter i diameter består idag av nio klumpstenar. De vilar på mindre stenar – underliggare - vilka delvis är synliga.

Domarringar är bara en av många olika gravtyper under järnåldern. De består vanligen av sju eller nio stenar och brukar innehålla en brandgrav. Den döde har således kremerats och askan har därefter grävts ner innanför stenkretsen. Gravgåvor för ett fortsatt liv eller för resan till ett dödsrike finns ofta med i graven. Vilka ceremonier som förekom vid gravläggningen vet vi inte.

Beteckningen ”domarring” kommer av att man förr i tiden förknippade dem med rättsskipning – man trodde att domarringarna hade fungerat som tingsställen.
OBS! denna text är hämtad från www.lansstyrelsen.se där kan ni få mer info.

Detta var en del av mitt Skåneland.
Ha de: Kullamannen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0